11000 Beograd, Knez Mihailova 33/II   office@nemesis-travel.rs   +381 11 3038-222

Obaveštenje

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/141

Zanzibar - novootkriveni biser Afrike!

Opis ostrva:

Zanzibar je polu-autonomna oblast i ostrvo u Indijskom okeanu uz istočnu obalu Afrike, koja je sastavni deo Tanzanije. Najveći grad ovog ostrva je istoimeni Zanzibar (na zapadnom delu ostrva). Ostrvo je podeljeno na tri regiona: severni, južni i zapadni. U sastav pored Zanzibara ulazi i ostrvo Pemba i niz manjih ostrva. Ostrvo je izgrađeno od koralnih krečnjaka, tako da su razvijeni kraški reljefni oblici. Geografska širina, mala nadmorska visina (do 125m) i monsuni određuju klimatske prilike.  Pored Zanzibara veći gradovi su Stoun Taun (Stone Town), Nungwi, Kendwa, Matemwe, Paje, Jambiani itd...
Do Zanzibara iz Beograda možete doleteti sa avio kompanijama: Turkish Airlines, Qatar Airways i Fly Dubai. 

Koordinate: 6°08′S 39°19′EZanzibar Shield Patch 9951 zastava

Površina: 2.461 km²

Država: Tanzanija

Valuta: tanzanijski šiling

Broj stanovnika: 1.303.569 (prema popisu iz 2012. godine)

Etnička struktura ostrva: Vrlo heterogeno stanovništvo sastoji se većinom od mešanaca Arapa i Bantu crnaca i znatnog dela Indusa.

Gustina naseljenosti: 529,7st/km²

Nezavisnost: Od Velike Britanije 10. decembra 1963 Zanzibar je postao Konstitucionalna monarhija.

Vremenska zona: UTC+3

Internet domen: .tz

Pozivni broj: +255

Službeni jezik: svahili, engleski, arapski

Privreda: Uzgoj šafrana i začina, procenat od turizma u značajnom porastu.

Religija: Pretežno muslimanska sredina (98,9%), sa malim procentom hrišćana (0,6%) i ostalih religija.

Klima:   Prosečna temperatura u januaru je oko 28°C, а u julu oko 23 °C. Velika su kolebanja dnevnih temperatura. Godišnja količina padavina iznosi 1.500 — 2.000 mm.

Klimatski podaci Zanzibar
MesecJanFebMarAprMayJunJulAugSepOctNovDecYear
Prosečna najviša temperatura °C (°F) 32
(90)
33
(91)
33
(91)
30
(86)
29
(84)
28
(83)
28
(82)
28
(83)
29
(84)
30
(86)
32
(89)
32
(89)
31
(87)
Prosečna najniža temperatura °C (°F) 24
(76)
24
(76)
25
(77)
25
(77)
24
(75)
23
(74)
22
(72)
22
(72)
22
(72)
23
(73)
24
(75)
24
(76)
24
(75)
Prosečne padavine mm (inči) 58
(2.3)
66
(2.6)
147
(5.8)
320
(12.6)
290
(11.4)
53
(2.1)
28
(1.1)
30
(1.2)
41
(1.6)
66
(2.6)
170
(6.7)
140
(5.5)
1,410
(55.5)


Šta videti/posetiti:

Ukoliko želite da istražite ostrvo, najpovoljniji vid prevoza je dala-dala (nešto slično minibusu), vožnja košta USD 1,50 po osobi i vozi od Stoun Tauna do severnog, istočnog ili južnog dela ostrva.

Dala dala 2


Postoji i mogućnost podele taxi prevoza, polasci su iz Stoun Tauna i vožnja iznosi USD 10 po osobi. Cena taxi prevoza od Stoun Tauna do svih delova ostrva je USD 50 (vozilo koje može da primi do maksimum 6 osoba).
Ukoliko želite da iznajmite vozilo obratite pažnju da rent a car kompanije imaju odlične ocene i komentare korisnika.
Vozila na Zanzibaru su u proseku stara između 15-20 godina, malo su prešla - zbog veličine ostrva. Baš zbog toga preporuka je da se izabere rent a car kompanija koja u ponudi ima vozila koja su redovno servisirana. Neke kompanije u ponudi imaju vozila u jako lošem stanju i ne pružaju uslugu zamene u slučaju kvara, pa putnici u tom slučaju moraju sami finansirati popravku vozila.
Ukoliko iznajmite vozilo na aerodromu/luci cena je povoljnija. Transferi od aerodroma do hotela u proseku koštaju USD 50 po pravcu. Ukoliko želite da Vas vozilo čeka ispred hotela, uglavnom usluga dostave uključuje troškove benzina i vozača. Na ostrvu postoji veliki broj policijskih kontrola. Postarajte se da sa sobom u svakom trenutku imate vozačku dozvolu i pasoš, privremenu vozačku dozvolu Zanzibara, auto osiguranje kao i nalepnicu na šoferšajbni. Privremena vozačka dozvola se dobija od lokalnih vlasti. Na Vaš zahtev pre sletanja, rent a car kompanija može da obezbedi privremenu vozačku dozvolu ali im je za izdavanje iste potrebna važeća kopija vozačke dozvole i ona će biti dostavljena zajedno sa vozilom. Privremena dozvola Zanzibara košta USD 10. Rent a car kompanija koja ima odlične ocene i komentare korisnika i u ponudi ima besplatnu popravku vozila u slučaju kvara je www.kibabucars.com. Njihova vozila su u dobrom stanju i redovno se servisiraju. Kibabu agencija se nalazi u Stoun Taunu. Oni dovoze vozila besplatno do aerodroma 24/7 i preuzimaju vozila sa aerodroma. Internacionalna vozačka dozvola ne važi na Zanzibaru.
Hoteli će rado organizovati taxi ili rent a car uslugu za putnike, ali će na cenu dodati svoju proviziju. Taxi od aerodroma/luke do severnog/istočnog dela obale košta USD 50 ili više. Preporuka je da se taxi rezervište unapred. Ukoliko sednete u taxi na aerodromu bez prethodne rezervacije, cena će biti oko USD 60. Naravno kao što smo napomenuli možete pregovarati sa vozačem oko cene kada stignete. Prvo se dogovorite za cenu vožnje pa onda sedite u taxi.

Zanzibar je nadaleko poznat pre svega po prelepim belopeščanim plažama, naročito na severnoj, istočnoj i južnoj obali. Najlepše plaže su pre svega Nungwi/Kendwa, zatim Matemwe/Kiwengwa i Paje/Jambiani, svaka posebna na svoj način. 
Ostrvo Zanzibar poznato kao i Ostrvo Začina zauzima značajno mesto u industriji začina već vekovima u svetu. Danas se na Zanzibaru i na još nekoliko svetskih destinacija proizvodi šafran i mnogi drugi začini sa arapskih i azijskih prostora kao što su: đumbir, karanfilić, morski oraščić i drugi aromatični začini. Preporučujemo da posetite farme začina gde možete videti kako se biber, oraščići, banane i druge egzotične biljke uzgajaju. Ne propustite priliku da probate plod drveta koji uspeva samo na Zanzibaru, a od koga se proizvodi karmin crvene boje. 
Na ostrvu se nalazi značajan broj istorijski bitnih građevina, od kojih se većina nalazi u Stoun Taunu. Izdvajamo Palatu koja se nalazi u centru grada ali koja je zatvorena nažalost usred urušavanja, zatim Arapsko utvrdjenje unutar koga se nalazi i amfiteatar u kome se održavaju festivali preko godine.
U hotelu možete uplatiti organizovani izlet do Stoun Tauna, koji uključuje šetnju kroz grad i uslugu lokalnog vodiča, koji će vam pričati o prošlosti grada. Pijaca začina u Stoun Taunu je jedna od najvećih, najživljih pijaca na otvorenom u Svetu. Tu možete kupiti nekoliko vrsta banana, najveći avokado koji ćete verovatno ikad videti, zatim veliki izbor začina po kojima je nadaleko poznata itd. Cene namirnica su izuzetno povoljne. Ako nemate nameru da kupite nešto na pijaci obavezno se prošetajte i razgledajte šta stanovnici Zanzibara imaju u ponudi.
Najznačajnije turističke atrakcije Stoun Tauna su:
1. Stoun Taun stari grad se nalazi na Uneskovoj listi od 2000. godine i jedan je od najunikatnijih starih gradova. U njemu se afričke, indijske i bliskoistočne kulture i arhitekture prepliću i moguće je provesti nekoliko dana obilazeći gradske ulice koje su isprepletane kao lavirint. Stari grad je mali i može se prepešačiti. Prema procenama oko 85% istorijskih građevina koje su sagrađene od koralnog kamena je nestalo. Samo nekoliko starih izuzetno veličanestvenih građevina je održavano i pokazuju svoje najbolje izdanje, a to su najčešće butik hoteli, klubovi ili restorani. Ostali objekti su u jako lošem stanju i teška morska klima je uticala na njihov izgled. U Stoun Taunu možete kupiti suvenire, popiti domaći čaj ili posetiti istorijske znamenitosti. Kako se Zanzibar nalazi blizu ekvatora, male aleje mogu ponuditi malo hlada/zaštite od sunca. 
U Stoun Taunu se nalazi i kuća u kojoj je rođen Fredi Merkjuri - čuveni pevač grupe Queens.

tumblr nwvtwjdBFO1ufoy4ko4 1280

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Palata (The house of Wonders) koja je trenutno zatvorena usled renoviranja (od oktobra 2014). Nosi ovaj naziv jer je to prvi objekat u Stoun Taunu koje je imao struju, tekuću vodu i lift.

3. Nekadašnja pijaca robova (Ulaznica košta 7000 tanzanijskih šilinga i uključuje usluge vodiča kome se napojnica daje po želji) u čijem sastavu su sada Muzej i Anglikanska crkva sagrađena u blizini drveta na koje su vezivali robove i bičevali ih kako bi se videla njihova snaga i izdržljivost, da bi ih nakon kupopradaje dalje deportovali u ostale krajeve Sveta.
U sklopu muzeja se nalaze mračne tamnice u koje su robovlasnici smeštali robove pre njihove prodaje. Stoun Taun je bila strateška tačka kroz  koji je prošao veliki broj robova iz svih krajeva Afrike. U tamnici za muškarce je obično stajalo i do njih 50, a u drugoj oko 75 žena i dece. Uslovi u tamnicama su bili nepodnošljivi, veliki broj robova je bio zaražen nekom bolešću. Robovi su odavde najčešće deportovani u Južnu Ameriku, Ameriku ili Evropu i statistike su govorile da bi brod sa 100 robova otisnuvši se ka Južnoj Americi, do dolaska u luku dovezao samo 10 robova jer ostali ne bi preživeli. 

Pored Stoun Tauna u ponudi su i razni izleti brodom do najlepših delova Zanzibara, koji najčešće uključuju ručak na nekom od malih ostrva. Naš savet je da ponesete svoju opremu za ronjenje, masku i peraja jer može vrlo lako da se desi da brod nema opremu za sve i pojaseve za spasavanje. Vodiči tada pozajmljuju jedni od drugih opremu na izletu kad ronjenje dođe na red. Obavezno ponesite kačket/kapu i jaku zaštitu jer se odlazi na divlje plaže usred okeana nastale usled jake oseke. Na njima nema vegetacije niti hlada, pa možete vrlo lako izgoreti na suncu. U popodnevnim časovima plaže - ostrvca nestaju usled plime. Posle ronjenja sledi ručak na nekom od manjih ostrva Zanzibara sa vegetacijom i poslužuju se morski plodovi: jastog, rakovi, gambori, tuna i dr. vrste riba sa domaćim krompirom i salatom. Alkoholna pića nisu uključena u cenu. Nakon ručka gosti imaju slobodno vreme za istraživanje ostrva, kupovinu suvenira i uživanje na popodnevnom suncu. 

Pazite se meduza i ježeva!!!

Vrlo je važno da napomenemo da je obala Zanzibara podložna jakim osekama u jutarnjim časovima pa se voda može povući i do kilometar dva, oseke su blaže na Nungwi plaži.
Voda se vraća tek u popodnevnim časovima u vidu jakih talasa pa i tada nije najidealnije za kupanje. 

Transfer od aerodroma do hotela:
Po izlasku iz zgrade naći ćete brojna taksi vozila. Iako postoji cenovnik za vožnju do svih delova ostrva, cena vožnje podleže dogovoru. Iako možete organizovati transfer od aerodroma do hotela direktno sa hotelom ili turističkom agencijom, čak i minimalna pregovaranja sa vozačem mogu doneti bolju cenu nego koja Vam je ponuđena u hotelu. Neki svetski poznati lanci hotela u Stoun Taunu u ponudi imaju besplatne šatl usluge od aerodroma do hotela i obratno.

Vizni režim: Državljani Srbije vizu za Zanzibar plaćaju na aerodromu. Cena turističke vize je USD 50 za boravak do 3 meseca, jedan ulazak. Viza za više ulazaka košta USD 100. Poželjno je pripremiti gotov novac radi rizika od nemogućnosti naplate kreditnom karticom jer je čest slučaj da aparati za kartice "ne rade". Obrazac za vizu dobićete u avionu. 

Bezbednost/savet na ostrvu:

Na Zanzibaru je najveći broj stanovnika muslimanske veroispovesti. Iako su se navikli na zapad i njihove običaje, treba se ukazati poštovanje prema njihovoj veri i to:

- muškarci i žene bi trebalo da pokriju noge i ruke

- nepoštovanje njihove vere uključuje pokazivanje osećanja u javnosti

- konzumiranje alkohola se preporučuje u hotelima ili restoranima/barovima ali diskretno

- u toku Ramadana, mesečnog posta, turisti bi trebalo da izbegnu jelo i piće pred stanovništvom u javnosti u toku dana. Takođe, ne preporučuje se pušenje pred lokalnim stanovništvom kao i žvakanje žvake.

Naše zapažanje je da je Zanzibar generalno bezbedno ostrvo ukoliko se nalazite u hotelskom kompleksu. Vrata terase koja se na primer nalazi u prizemlju mogu biti otvorena u toku celog dana, nema bojazni da će neko ući u sobu i da će nešto nestati, isto tako je i noću. 
Na putevima često možete naići na policijsku/vojnu kontrolu, koja proverava ko se sve nalazi u vozilu.
Pri poseti Stoun Taunu nemojte nositi vredne stvari, već samo samo one neophodne, novac razmenite u hotelu, kartice se ne primaju svuda, možda samo u većim suvenirnicama.

Hrana i piće: 
Naša preporuka je hraniti se u hotelu iako na plažama postoje brojni restorani koji u ponudi imaju svoja tradicionalna jela. 
Mali barovi se mogu naći svuda na Zanzibaru iako je stanovništvo najvećim delom muslimanske veroispovesti. Probajte pivo od đumbira - Tangawizi. Pored piva, preporučujemo i kokosovo mleko.
Kao nešto što može zavarati glad između obroka ili blagu užinu predlažemo da probate Hlebno drvo, izgleda kao čips, interesantnog je ukusa i savršeno je u kombinaciji sa lokalnim pivom.

 

I na kraju nekoliko lokalnih pozdrava - obraćanja:

Zdravo = djambo

Badai = vidimo se 

Mamboboa = kako si

Asante sana = hvala 

Hakuma matata = nema problema 

 

Vožnja: na levoj strani

 ***Napominjemo da su cene iz teksta podložne promenama***

Galerija slika

{gallery}141{/gallery}
Više iz ove kategorije IZRAEL »
Airserbia
+381 11 311 21 23
0800 111 528 Za pozive iz inostranstva
Etihad
0800 190 561
Turkish
+381 11 303 61 95
+381 11 209 72 25 Kancelarija na aerodromu Beograd
Lufthansa Logotype 2
+381 11 3034 944
Austrian Airlines Logo 0
+381 11 3248 077
Swissair
+381 11 3030 140
Montenegro Airlines
+381 11 2621 122
+381 11 2286 241 Kancelarija na aerodromu Beograd
Logo Air France  01
Klm
Lot
+381 11 2028 047 - Travel Centar
Alitalia
+381 11 3245 000
Aeroflot Logo En
+381 11 3286 064
+381 11 209 7244 Kancelarija na aerodromu Beograd
Adria
Qatar
+381 11 785 9007 +381 11 209 7546 Kancelarija na Aerodromu
Aegean
+381 11 3284 781 Tal Aviation Balkans
Croatia Airlines
Flydubai
+381 11 328 2271 PMT
Pegasus
Airberlin
Belavia
Emirates
British
Iata
Olympic
Tarom
Tunisair
Virgin
SriLankan Airlines Logo
Singapore Airlines Logo
logo